Dag 14
20 mei 2014 - Lone Pine, California, Verenigde Staten
"Death Valley"
Vanmorgen zijn we na ons gebruikelijke kwarkje en jus d'orange rond half 10 vertrokken vanuit Las Vegas. Eerste stuk reden we op de autobaan om al snel over te gaan op de highway. Ook om half 10 stond de strip alweer vol met mensen en was het op de autobaan wederom behoorlijk druk. Hoe verder we vanuit het hartje Vegas kwamen hoe rustiger het werd op de weg. Tot we natuurlijk weer helemaal alleen reden in the middle of nowhere.
Vandaag stond er een rit van ongeveer 4,5 uur op de planning. Een beste rit dus. Wel zouden we deze met een tussenstop maken omdat we vandaag door death Valley rijden.
Death Valley zelf zou ongeveer 3 uur rijden zijn volgens de TomTom. Aankomsttijd ongeveer half 2. Onderweg was er niet heel erg veel te zien of te beleven. Het was 1 dorre boel met cactussen en palmbomen. Wel kwamen we nog langs een grote gevangenis en een legerbasis. Leuk om dat ook een keer van wat dichterbij te zien.
Na 2 uur rijden begon de rit wat leuker te worden. De bergen in en van boven naar beneden zigzaggen. Inmiddels liep de temperatuur ook op richting de 36 graden en stond de airco weer vol aan. Dit alles was niet echt bevorderlijk voor de auto volgens mij. Met moeite kwamen we de bergen op. Vandaar dat ze hier allemaal zulke zware auto's rijden.
Eenmaal toen we death Valley binnen kwamen rijden hadden we verwacht dat we langs een soort tolpoortjes moesten zoals in alle andere parken het geval was. Echter kwamen we geen tolpoortje tegen. Enige wat we tegen kwamen was een kleine parkeerplaats bij een groot kruispunt. Hier was een toilet aanwezig waar we wel even gebruik van wilde maken. Dit was overigens de goorste pot die we in ons leven zagen. Het leek wel een bodemloze emmer als pot en je zat gewoon op de grond te pissen. Lekker bij een gemiddelde temperatuur van 40 graden. Je kan wel raden hoe het daar ruikt,..,
Bizarre was omdat we daar helemaal alleen waren er totaal geen geluid was. Geen vogel, krekel of wat dan ook. Echt doodse stilte. Heel apart.
Toen maar op zoek naar hoe we bij badwater konden komen. Dit is het laagste punt van noord Amerika en je bent hier 86 meter onder zee niveau waardoor het hier rond de 55 graden kan worden. Vroeger was dit een meer maar dit is helemaal opgedroogd en is nu 1 ontzettende grote zoutvlakte. Badwater bleek nog een half uurtje rijden te zijn. Gek dat je zulke afstanden rijdt door een park. De afstanden zijn te vergelijken alsof je even naar Apeldoorn rijdt bij wijze van spreken. Toen we aankwamen bij badwater was het inmiddels 41 graden. Snel insmeren dan maar voordat ze mij willen vangen omdat ik op een Kreeft lijk. Ook kwamen we hier nog een ander stel Nederlanders tegen die we nu al 3 keer tegen zijn gekomen in 3 verschillende parken. Hoe klein kan de wereld zijn
Vervolgens zijn we een stukje over de zoutvlakte gelopen. Het uitzicht was weer fenomenaal maar ook dat went allemaal wel waardoor we snel uitgekeken waren.
Op naar artist drive! Onze volgende stop. Ook dit ligt in death Valley en ligt een paar mijl verder dan badwater. Dit is een zeer kronkelend pad dat door de bergen loopt en je langs allerlei uitzichtpunten brengt die weer uitzicht bieden op rotsformaties die verschillen van kleur door zout etc. Interessant om te zien, maar door de hitte hadden we geen zin om elke keer uit te stappen om foto's te maken. Hier zijn we dan maar een beetje doorheen gescheurd.
Toen op naar onze overnachtingsplaats. Dit bleek wederom weer 2 uur rijden te zijn omdat we zo ver death Valley ingereden waren. Aankomsttijd rond half 5. Wederom had de auto er moeite mee om de bergen in te komen. Ging ook wel erg stijl omhoog voor een langere periodes. Dus ergens is het te begrijpen voor zo'n 1.8 motortje. De rit zelf was wel prachtig omdat hier ook stukken in zaten van 20 km lang haarspeldbochten rijden. Ondanks de lage verwachtingen van death Valley was het toch interessant om gezien te hebben.
Rond half 5 waren we dan bij het hotel. Spullen uitpakken en eerst even lekker nog in de zon liggen bij het zwembad. Het water zelf was helaas nog te koud om al te zwemmen. Hierna douchen en een eettent op zoeken. Hier hebben we lekker spareribs gegeten. Zalig.
Vanavond beetje hangen en tv kijken en dan morgen een lange rit van 6 uur over de tioga pass naar Mariposa. Vanuit hier gaan we dan 2 dagen Yosemite park bewonderen.
JeZus:20 mei 2014Nou wie weet heb je nu ook de goorste pot van Amerika gezien. Bezienswaardigheid op zich ;-) jeetje wat een temperaturen! Wat zal dat wennen zijn straks in het koude Nederland met 21 graden :)